A Nigériába eladott tűzoltókocsi árán is házat vettek

2009. március 24. kedd, 01:59
A tűzoltókocsit Nigériába vitték a vevők. Az árát családi házba fektették a dénesfaiak. A tűzoltókocsit Nigériába vitték a vevők. Az árát családi házba fektették a dénesfaiak.
A Nigériába eladott tűzoltóautó árán is házat vásárolt a dénesfai önkormányzat. Az új községi bérlakásba kilencgyerekes család költözik. Sikeres tehát a helyiek „falumentő" akciója. Az egykori plébániára rövidesen négygyerekes házaspár érkezik.

Újabb családi házat vásárolt a dénesfai önkormányzat. A négymillió forintos vételárban a Nigériába(!) értékesített tűzoltóautó is „benne van". A községvezetők tehát folytatják „falumentő" akciójukat. A most megvásárolt ingatlant egy kilencgyerekes család veszi birtokba. Új lakói lesznek az egykori dénesfai plébániának is. Oda négy gyerekkel költöznek a szülők.

A dénesfai polgármesteri hivatalba szinte naponta érkezik érdeklődés a kedvezményes házak iránt. Pest megyéből, az Alföldről, de a szomszédos megyékből is. Mindenki igényét persze nem tudják kielégíteni. Most egy 100 négyzetméteres, az 1940-es években épített házat vett meg az önkormányzat négymillió forintért. Az új lakók a jövő héten költöznek, kilenc csemetével. A tizedik gyermekkel várandós az édesanya. Hogy a házat megvehessék, tűzoltókocsijukat is eladták a dénesfaiak. A jármű Nigériába került.

– Hat éve volt nálunk a kocsi, de csak a garázsban állt, nem volt rá szükség – indokolta a képviselő-testület döntését Takács Lajos. – Fenntartása évente százezer forintba került, amit ezután megspórolunk. Az interneten hirdettük, két nigériai fiatalember vette meg végül. Az 1,2 millió forintos vételárról úgy határozott a testület, hogy fektessük ingatlanba.

Megtörtént, a családi ház adásvételi szerződését a napokban írták alá. Ez volt az ötödik ingatlan, ami így az önkormányzat tulajdonába került. A tervek szerint a bérlők húsz éven keresztül havonta húszezer forintot fizetnek érte. Két évtized múlva a nevükre kerülhet a ház. Új lakókat „szereztek" a plébániára is. Az egyházközségi képviselő-testület kérésére, a püspökség engedélyével egy négygyermekes, szombathelyi család költözik be. Várhatóan májusban. Összesen tehát tizenhéttel lesznek többen a dénesfaiak.

– Nagy a szegénység, azt mi is tapasztaljuk. A nagycsaládosok már nem tudják fizetni az albérleteket, menekülnének ki a városokból, például hozzánk is – fejtette ki Takács Lajos. – Mi szívesen látjuk őket, de a lehetőségeink végesek. Idén több házat nem tudunk megvenni, de jövőre folytatjuk a programot. Jelenleg huszonegy óvodásunk van, jövőre elérhetjük a huszonötöt, azaz a maximális kihasználtságot. Az intézményt talán nem fenyegeti a megszüntetés veszélye. Már néztünk ki újabb ingatlanokat és amint gyűlik össze pénzünk, megtesszük az ajánlatot. Attól nem félek, hogy üresen maradnak az önkormányzati bérlakások.

Több falu is
A Rábaközben több település is próbálkozott már a dénesfaihoz hasonló falumentéssel. Rábacsécsényben két szolgálati lakást újítottak fel, az egyiknek már lakói is vannak. Egy négygyerekes család Budapestről költözött a Rába partjára. Jobaházán már négy bérlakást adtak ki hasonló szándékkal. A négy családdal összesen tizennégy gyerek került a községbe.

 

 

További információ

Vissza az előző oldalra | Vissza a tetejére