Leszűkített hídgyűrűk gátolták a belvíz elfolyását

2008. február 13. szerda, 01:54
Az elvezetőárok Köles-éri torkolatánál duzzadt fel a víz. Miután körbeárkolták, csökkent a belvíz szintje a falvakban. Az elvezetőárok Köles-éri torkolatánál duzzadt fel a víz. Miután körbeárkolták, csökkent a belvíz szintje a falvakban.
A dénesfai polgármester szigorú számonkérése után apadt a belvíz a három dél-rábaközi faluban. Ehhez mindössze egy külterületi áteresznél kellett szabad utat biztosítani a víznek.

Apadt néhány centit csütörtökre a belvíz a három dél-rábaközi faluban, Cirákon, Gyórón és Dénesfán. „Ehhez mindössze egy félórás, néhány ezer forintba kerülő munkát kellett elvégeznie a Kapuvári Vízitársulatnak" – tájékoztatta a Kisalföldet Takács Lajos dénesfai polgármester. A három község belvizét elvezető árok egyik átereszét kellett kiárkolni.

Dénesfa, Cirák és Gyóró belvizét egy árok, a kanális gyűjti össze és vezeti el a Köles-érbe. Miközben a szakemberek arról beszéltek, hogy a belterületi elvezetőrendszer szorul sürgős felújításra, Takács Lajos és gyórói kollégája, Ötvös László „határszemlét" tartottak. Ezen megállapították, hogy a belvizet elvezető árok és a Köles-ér torkolatánál az áteresz nem működik megfelelően. „Csak csordogált víz. Az akadály maga az áteresz volt, mivel a hídgyűrűket annak idején a vízi társulat kicserélte. A régi, egy méter átmérőjű gyűrűk helyett jóval keskenyebbeket raktak le, így a víz nem tudott elfolyni, felduzzadt a torkolatnál, és mi a községekben hiába vártuk, hogy apadjon a belvíz"– jegyezte meg a dénesfai polgármester.

Takács Lajos a helyszínen kérte a vízi társulat vezetőjét, hogy azonnal szüntessék meg az akadályt. Ígéretet kapott, de csak néhány napos határidővel. A településvezető erre levélben is megismételte kérését, és hogy szavainak nagyobb hangsúlyt adjon, kilátásba helyezte: ha a társulat nem intézkedik azonnal, ő mint a községe védelméért is felelős tisztségviselő, közérdekű védekezés címen a munkákat saját jogkörben elvégezteti a vízi társulat költségére. Levelének eredménye lett, hiszen még szerdán délután megjelent a helyszínen a társulat munkagépe és körbeárkolta a hidat. A víz azóta is hömpölyög át a Köles-érbe a belvizeket összegyűjtő árokból.

„Félórás munkát kértem a vízi társulattól, amit elvégeztek. Így némiképp megoldódott a gondunk, de hozzáteszem, hogy ezt a ťhídigazítástŤ kérés nélkül, korábban végre kellett volna hajtani" – fogalmazott a dénesfai polgármester.

„Az eredmény már szemmel látható, az úgynevezett ťkisgyóróiŤ falu részen is apadtak az árkok és például az én pincémben is reggelre három centit ment lejjebb a víz."

Takács Lajos hozzátette: ez a beavatkozás természetesen nem oldja meg véglegesen a problémát. Szerinte ahhoz a vízi társulatnak rövid időn belül a kezelésében lévő külterületi árok- és csatornarendszert felül kell vizsgálnia. „A felülvizsgálat után a karbantartást is el kell végezni abból a pénzből, amit a földtulajdonosok a társulat számlájára befizetnek" – mondta Dénesfa első embere.

 

 

További információ

Vissza az előző oldalra | Vissza a tetejére