Magyar Falu Program

magyar falu program

Európa a polgárokért

A « Európai állampolgárság- örökség a jövőnek- az Ákosfalvi testvértelepülések találkozója»
projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért”
program keretében

További információ :

Pályázati dokumentum letöltés

Mindig tudnak valami újat mutatni a másiknak a testvérfalvak

2012. április 19. csütörtök, 15:18

A határon túli magyar és az anyaországi települések testvérkapcsolata nem fásul el. Mindig lehet újat kitalálni, mindig kötődnek új barátságok. Jó példát mutatott erre a napokban Dénesfa.

 

Erdélyi csoportot látott vendégül a napokban a dénesfai önkormányzat. „Boldog szívvel jövünk, mert látjuk, hogy szívesen várnak bennünket" – fogalmazta meg az ákosfalvai csoport vezetője. Mint kiderült, a jó kapcsolatban mindig vannak új lehetőségek.

 

Józsa Gabriella, az ottani iskola vezetője a Kisalföldnek elmondta: intézményüknek a beledi iskolával van szoros kapcsolata. Mostani kirándulásuk célpontja Bécs volt, ám ha már erre jártak, meglátogatták dél-rábaközi barátaikat is.

– Huszonnégy felnőtt és huszonöt gyerek utazott Magyarországra. Úgy gondoltuk, kiválóbb szállást nem is találhatnánk, mint a dénesfai önkormányzat szállóját. Barátaink örömmel fogadtak bennünket és felajánlották segítségüket – mondta az iskolaigazgató. Kérésünkre felidézte: a Dél-Rábaköz, illetve Ákosfalva és a hozzá tartozó nyolc falu kapcsolata több mint tíz évvel ezelőtt, az 1990-es évek végén kezdődött. Akkor a gödöllői Magyar Polgármesterek Világtalálkozóján ismerkedtek meg egymással a települések vezetői. Az első beszélgetések után (2000) már az első küldöttség el is utazott Erdélybe. Azóta minden évben egyszer-kétszer találkoznak. Az ákosfalvai pedagógusok kifejtették: leginkább a gyerekek látják hasznát a kapcsolatnak.

– A gyerekek között szinte azonnal barátságok kötődtek, melyek azóta is élnek. A belediek, dénesfaiak, edveiek, vásárosfaluiak mindig érezhető örömmel várják csoportunkat – fogalmazott Józsa Gabriella.

– És persze mi is hasonló érzésekkel fogadjuk az ő látogatásukat. Sok gyerek máskülönben nem is jutna el Magyarországra, ez az egyetlen lehetőségük az anyaországi kapcsolatra. Megható az a szeretet, amivel fogadnak bennünket. Most, Dénesfán is körülvettek bennünket, mindennel elláttak, amire csak szükség volt. Családias hangulatban telik a néhány napos látogatás.

Az erdélyiek vendéglátásáról a Dénesfáért Egyesület tagjai gondoskodtak. Készítették a reggelit, vacsorát, és induláskor még útra való szendvicseket is csomagoltak. Lelkesen, önként, tényleg barátságból és a vendégek iránti szeretetből.

– Örülünk, hogy vendégül láthatjuk őket. Nagyon kedves emberek és a gyerekek is tisztelettudóak, jól neveltek – fejtette ki az egyesület vezetője, Simon Vilmosné. – Reméljük, jól érezték magukat nálunk és máskor is visszatérnek. Egyesületünk egyébként minden helyi megmozdulásban igyekszik részt venni, de szívünknek különösen kedves, amikor ilyen vendégeink vannak.

Kodó Edina Henrietta másodszor, György Renáta Tünde először járt Magyarországon. Tapasztalataik azonban ugyanazok. Mint mondták, sok barátjuk van a beledi iskolából és bíznak benne, hogy a diákévek után is megmarad a kapcsolat. Takács Lajos házigazda polgármester még megjegyezte: akadnak, akik nem érdeklődnek Erdély iránt. Ám a többségben erős érzések vannak a határontúliak iránt. – Dénesfán és a környékbeli falvakban legalábbis így látom. És ami a legfontosabb, ezt az érzést a gyerekeknek is továbbadjuk. Emiatt aztán nem is válik unalmassá a kapcsolat, nem lehet kimeríteni, mindig tudunk újat mutatni a másiknak" – tette hozzá.

 

 

 

További információ