Mobilposták: hol állandó, hol mobil a szolgáltatás

2003. november 11. kedd, 22:55

Hövejen már a mobil posta „csenget”, Gyórón és Dénesfán még működik a hivatal önkormányzati támogatással. Az együttműködési szerződés határozatlan idejű, bármikor felmondható. Indoklás nélkül.

 

A Magyar Posta Rt. nemrégiben elkészítette és aláírásra megküldte az érintett önkormányzatokhoz azt a szerződést, amely a település és a szolgáltató együttműködését rögzíti.
A községi vezetők eredményként könyvelték el, hogy így sikerült elkerülniük a postahivatalok bezárását, a mobil posták üzembe helyezését. A megállapodásban viszont az is olvasható, hogy a szerződés határozatlan időre szól, amit bármelyik fél indoklás nélkül felmondhat. Takács Lajos dénesfai polgármester ezért nem tette kézjegyét a dokumentumra, gyórói kollégája azonban aláírta azt.

Egy nem...

– Nem tetszik, hogy a posta határozatlan időre akar szerződni, hiszen így fennállna az a veszély, hogy bármelyik pillanatban visszatáncolnak és még csak indokolniuk sem kell – mondta Takács Lajos dénesfai polgármester, aki szerződésmódosítást kért a cégtől.

– Legalább hároméves, határozott időre gondoltunk, mivel ezalatt dőlne el, hogy mennyire célszerű ez a megoldás. Mi vállaljuk a ránk rótt kötelezettségeket, de azt kérjük, a posta is vállalja a három évet. Ráadásul a szerződés egy pontja azt mondaná ki, hogy a megállapodás felmondása esetén a vállalat a szolgáltatást kizárólag mobil posta útján látja el, de mi abból nem kérünk.

Takács Lajos levelére egyelőre nem érkezett válasz, ám Dénesfán mindezek ellenére a héten már a szerződésben foglaltak szerint működik a posta. Vagyis az alkalmazott két órában a hivatalban dolgozik, a további négy órában pedig a kézbesítést végzi. Az önkormányzat vállalta az épület rezsiköltségeit, ami évente százezer forint kiadást jelent. Ezt az rt. kimutatása alapján fizeti a község.

A gyórói önkormányzat is megkapta a posta szerződését, ők viszont aláírták. Ötvös László polgármester véleménye szerint így legalább időt nyertek.

Egy igen...

– Nálunk is beindult az a rend, mely szerint a postai dolgozó ideje egy részében kézbesít, majd a hivatalban fogadja az ügyfeleket. Azt hiszem, így időt nyertünk, mert ha a vállalat be akarja zárni az állandó hivatalt, akkor úgyis megteszi, lehet akármilyen szerződésünk – fogalmazott Ötvös László.

„ Még nagyon új ez a megoldás, érthető, hogy nem mindenki elégedett vele. Várjuk, hogy a kezdeti nehézségek elmúljanak és a falubeliek hozzászokjanak ehhez a helyzethez, melynek ugyan nem örülünk, de nem tudtunk tenni ellene."

Hövejnek nem volt a dénesfaiakhoz hasonló „szerencséje", így a faluban november elejétől már a postaautó „csenget". A hivatal be is zárt, az egyik dolgozót tovább foglalkoztatják más településen, míg a másik alkalmazott munkanélküli lett. Horváth Istvánné polgármester szerint akadnak gondok az újfajta szolgáltatással.

A posta nem nyilatkozik

Kértük a Magyar Posta Rt. állásfoglalását is a dénesfai polgármester által felvetettekről, de a soproni igazgatóságon Zsuppán Géza igazgatóhelyettes úgy nyilatkozott, hogy a szerződések megkötése előtt a részletekről nem kívánnak beszámolni.

Forrás: Kisalföld

Vissza az előző oldalra | Vissza a tetejére