Európa a polgárokért

A « Európai állampolgárság- örökség a jövőnek- az Ákosfalvi testvértelepülések találkozója»
projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért”
program keretében

További információ :

Pályázati dokumentum letöltés

Utolsó hozzászólások
Dénesfa a Facebook-on is!

Községünkről...
A videó a videógalériában vagy a Youtube-on nagyobb méretben is megtekinthető

Traktort vettek a megtakarított pénzből

2010. november 12. péntek, 10:49

Tüzelési módot váltott, milliókat spórolt és már traktort is vásárolt a megtakarításból a dénesfai önkormányzat. Gáz helyett fával fűtenek, ami ingyen van a községi utak mentén, árokpartokon.

A dénesfai önkormányzat néhány éve, ahogy hivatalosan mondják, racionalizálta energiafelhasználását. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy a költséges gázról fafűtésre állították át középületeiket. Több millió forintot takarítottak meg évente, hiszen a tüzelő így helyben ˝ingyenben van˝. A fát ugyanis a községi árokpartokon, utak mentén szedik össze. A napokban egy traktort is vásároltak, éppen a gázszámlából visszajáró pénzből.

Takács Lajos polgármester a Kisalföldnek elmondta: a képviselő-testület úgy döntött, hogy a szolgáltató által visszafizetett egymillió forintot a jármű vásárlására használják fel.

– 2009-ben próbáltunk pályázati támogatást nyerni a gép beszerzésére, de akkor elutasították igényünket. A traktorra viszont szükség van, hiszen ezerháromszáz hektárnyi közigazgatási területünket kell gondoznunk.

Hogy jó ötlet volt a fűtést átállítani a gázról fára, azt bizonyítja tehát az is, hogy a gázszolgáltató tavalyról egymillió forintot utalt vissza Dénesfának. Ezt az összeget 200 ezer forinttal egészítették ki, és megvették az 1995-ben gyártott, 80 lóerős, jó állapotú MTZ-t. Hozzá a munkagépek, kiegészítők beszerzése már nem jelent gondot a helyieknek.

– A traktor legfontosabb feladata a tűzifa beszállítása lesz a dénesfai határból középületeinkhez. Így továbbra is spórolunk, mivel már a fuvarért sem kell fizetnünk – jegyezte meg Takács Lajos.

A településen 2007-ben állították le a gázkazánt. Az új fűtőeszköz beállítása 300 ezer forintba került mindössze. Évekre van még tüzelőjük. Eddig 100 köbméternyi fát termeltek ki a községi területekről. Az egy tömbben, egyébként az egykori gróf Cziráky-birtokon lévő óvoda, kultúrház, könyvtár, községi konyha és az önkormányzati szálló fűtését oldják meg fával. A polgármester hozzátette: a közintézmények mellett jut a közös tüzelőből a helyi rászoruló családoknak is.

 

Traktor a bürokrácia útján

Takács Lajos a traktorbeszerzéssel kapcsolatban elmondta: ismét tapasztalták a magyar bürokrácia útvesztőit. Az okmányiroda ugyanis az internetről letöltött adásvételi szerződésüket nem fogadta be. A hivatalban csak az általuk kiadott dokumentumot érvényesítik, emiatt a dénesfaiak most új szerződést kénytelenek készíteni. Több mint száz kilométert kell utazniuk emiatt.

 

 

További információ