Magyar Falu Program

magyar falu program

Európa a polgárokért

A « Európai állampolgárság- örökség a jövőnek- az Ákosfalvi testvértelepülések találkozója»
projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért”
program keretében

További információ :

Pályázati dokumentum letöltés

Házakat vásárol Dénesfa önkormányzata

2007. szeptember 20. csütörtök, 15:38

Olyan fiatalok kapják meg, akik vállalják, hogy maradnak

RTL Klub Híradó - Zombai-Kovács Ákos, Független Hírügynökség

Spórolt pénzén házakat vásárol a dénesfai önkormányzat. A Győr-Moson-Sopron megyei település képviselő testülete úgy döntött, hogy lakóhelyet biztosít olyan helybeli fiataloknak, akik vállalják, hogy maradnak a faluban, és nem költöznek máshová. A családok havonta bérleti díjat fizetnek majd a szerződés lejárta után, ők lesznek a tulajdonosok. Az alig több 400 lakosú falu népessége évek óta csökken, ezt szeretnék megállítani a kezdeményezéssel.

Az óvodások szüleinek is nagy segítséget jelenthet az önkormányzat kezdeményezése. A település úgy döntött, hogy spórolt pénzén házakat vásárol olyan helybeli fiataloknak, akik vállalják, hogy itt maradnak.

Az egyik házat hat és fél millió forintból vásárolták, és már megvan a gazdája is. Egy három gyerekes család költözhet bele néhány napon belül.

„Nem szeretnénk, ha kihalna a falu. Mert nagyon elöregedőben van Dénesfa. Az idősek maradnak a faluban és szeretnénk megtartani a fiatalokat is” – mondta Kovács Lászlóné, Dénesfa alpolgármestere.

A beköltözőkkel bérleti szerződést kötnek. Az új lakók 20 éven keresztül havonta 30 ezer forintot fizetnek, utána pedig övék lesz a ház. Az önkormányzat a kezdeményezéssel az évek óta tartó népességcsökkenést szeretné megállítani.

Azt nem ígérik a falu vezetői, hogy ezentúl minden évben vásárolnak egy-egy újabb házat, de azt mondják, ha a jövőben is marad egy kis spórolt pénzük, akkor mindenképpen folytatják a programot.