Magyar Falu Program

magyar falu program

Európa a polgárokért

A « Európai állampolgárság- örökség a jövőnek- az Ákosfalvi testvértelepülések találkozója»
projektet az Európai Unió finanszírozta az
„Európa a polgárokért”
program keretében

További információ :

Pályázati dokumentum letöltés

Megmaradt az óvoda és még működik a posta

2004. augusztus 10. kedd, 22:32
Dénesfa eddig önálló intézményként működő óvodája szeptembertől már a beledi Általános Művelődési Központhoz tartozik. A változás miatt egy dolgozójától kénytelen megválni az önkormányzat.

Hátrányosan érinti a dénesfai önkormányzatot, hogy a körzetben nem alakult meg a többcélú kistérségi társulás. Takács Lajos polgármester szerint a családsegítő szolgálat működéséhez, illetve az oktatáshoz kaphattak volna támogatást. Nem a társulás meghiúsulása miatt, de az önkormányzat szeptembertől megszüntette az óvoda önállóságát és az intézmény a beledi Általános Művelődési Központ (ÁMK) telephelyeként tevékenykedik. Egy alkalmazottól válnak meg.

Nem zárják be

– A társulás azért is hasznos lett volna, mivel a szervezet tagjaként a most is folyósított normatív támogatásokat is megemelték volna – jegyezte meg a dénesfai polgármester. – Községünk abban a helyzetben van, olyan nagyságrendű település, hogy a többcélú társulás mindenképpen előnyös. Intézménybezárástól nem kell tartaniuk a helyieknek, hiszen az óvoda és az iskola is itt marad, csupán a beledi ÁMK tagintézményeként működnek tovább.

Mivel Dénesfán hosszú távon terveznek, felújítják az óvoda épületét, korszerűsítik a vizesblokkokat és modernizálják az intézmény belsejét. A falu választott tisztségviselői, a képviselők és a polgármester továbbra is tiszteletdíj nélkül végzik munkájukat, és az így megmaradt pénzből futja a felújításra is.

Ingyenes internet

– Úgy néz ki, hogy állandósul a gyereklétszám, jelenleg tizennyolc-húsz kicsivel foglalkoznak. Az épületet kívül három évvel ezelőtt tataroztuk, a mostani karbantartást önerőből végezzük, körülbelül egymillió forintot költünk rá – folytatta Takács Lajos. – Ezenkívül is tapasztalható a fejlődés a faluban, hiszen ma már ingyenes internet-hozzáférést biztosítunk a helyieknek a könyvtárban.

Az első számítógépeket szintén önerőből szereztük be, csakúgy, mint a bútorzatot, és az átépítést is mi finanszíroztuk. Azóta pályázaton is nyertünk gépeket. Gondot fordítottunk a település szépítésére is, környezetvédelmi pályázaton 1,2 millió forintot kaptunk, amelyből 330 hársfát vásároltunk és ültettünk ki a közterületekre. A növényeket egyébként helyi diákok gondozzák, akik maguk kérték, hogy a nyári szünidőben elhelyezkedhessenek az önkormányzatnál, mi pedig szívesen alkalmaztuk őket.

Segít a falugondnok

Tavaly óta működik Dénesfán a falugondnoki szolgálat, a falubuszt decemberben kapták meg. A polgármester szerint a kezdeti idegenkedés után a helyiek ma már szívesen veszik igénybe a falugondnok szolgálatait és elismerik munkáját, hiszen sokat segít az ott élő, főként idős embereknek. Sikeres volt az önkormányzat tiltakozása a postabezárás ellen is, hiszen ha csökkentett időben is, de helyben tudják intézni ügyeiket a dénesfaiak. A postaépületet megvásárolta a falu és az alkalmazott bérén kívül az összes kiadást is a költségvetésből fedezik. Az ingatlanhoz tartozik egy lakás, amit szeretnének felújítani és hasznosítani.

Szabadidőpark lenne

Az önkormányzat tervei között szerepel a faluhoz közeli, úgynevezett bányagödör területén egy szabadidőpark létrehozása is. Továbbra is tartják a kapcsolatot azzal a befektetőcsoporttal, amelyik nyugdíjasotthon építését fontolgatja a településen. Az előrelépést viszont hátráltatja, hogy egyelőre nincs elfogadott rendezési tervük, Takács Lajos kiemelte, hogy nem az önkormányzat hibájából.

Érthetetlen kifogások

– Elkészült falunk rendezési terve, amit benyújtottunk a megyei építésügyi tervtanácshoz, a szervezet viszont elutasította a dokumentumot – mondta a polgármester.

– Falugyűlést tartottunk, megvitattuk a tervet, a helyiek támogatták szándékainkat és huszonnégy szakhatóság is hozzájárult a rendezési tervhez. Ennek ellenére a tervtanács elutasító volt velünk szemben, vagyis nemhogy segítettek volna és támogatnák a fejlesztést, inkább akadékoskodtak és olyan problémákat vetettek fel, amelyekhez az önkormányzatnak semmi köze nincs.

Például a falu határában lévő, már Vas megyéhez tartozó területekkel kapcsolatban vetettek fel hiányosságokat. Miattuk az idősek otthona is veszélybe kerül, de egy mezőgazdaságigép-szerelő vállalkozás letelepedése is. Pedig meggyőződésem, hogy az iskolán, óvodán kívül a kisközségek létét a kisebb, munkahelyeket teremtő beruházások biztosítják.

 

További információ